Varkensgebraad met blackwellsaus, bloemkool en romanesco

Varkensgebraad van een Belgisch varkentje is een lekker, licht en mager stukje vlees. Wie houdt van uitdagingen in de keuken, ga ervoor! 

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.
+60 min Hoofdgerecht Uitdagend

Voor het vlees

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C. Kruid het varkensgebraad met peper en zout aan beide kanten.

Stap 2

Smelt een klontje boter in de pan en laat het vlees aan alle kanten bruin worden.

Stap 3

Als het vlees langs alle kanten mooi bruin is, leg je het in een ovenschaal.  Giet het bakvet erover en leg er nog enkele klontjes boter bij.

Stap 4

Zet de pan even aan de kant, maak hem niet proper want we maken met de aangebakken restjes later de saus.

Stap 5

Zet het vlees ongeveer 25 minuten in de oven op 180°C. Haal af en toe het vlees uit de oven en overgiet met het sap, zodat het niet uitdroogt.  Gebruik hiervoor ovenwanten!

Voor de saus

Stap 6

Snijd een sjalot in kleine stukjes.

Stap 7

Gebruik de pan waarmee je het vlees hebt gebakken.  (De aangebakken restjes zorgen voor een extra smaak.)  Smelt een klontje boter in de pan en laat de stukjes sjalot kort aanstoven.

Stap 8

Giet er de runderfond bij.

Stap 9

Voeg de room en de pickles toe. Kruid met peper en zout en laat enkele minuutjes inkoken.

Voor de groentjes

Stap 10

Breng een kookpot met water en een snuifje zout aan de kook.

Stap 11

Snij de bloemkool en romanesco in stukken. Doe ze in een vergiet en was de stukken.

Stap 12

Doe de stukken bloemkool en romanesco in de kookpot met kokend water.

Stap 13

Giet het water van de groenten af wanneer de groenten gaar zijn.  Je kan de groenten vervolgens nog eens stoven in een pan met wat boter, peper en zout.

Stap 14

Snij het vlees in stukken.

Stap 15

Presenteer alles mooi op een bordje. Smakelijk!